Het is algemeen bekend dat luchtgordijnen in winkels enorme energieverbruikers zijn. Ze worden vaak gezien als een systeem dat de wind van buiten kan tegenhouden en dat is een absolute farce. Een luchtgordijn doet uitstekend zijn werk als er nauwelijks drukverschillen zijn tussen binnen en buiten. Echter, wordt in veel gevallen het luchtgordijn onnodig op een hogere stand gezet met de (onjuiste) gedachte dat hiermee de wind buiten kan worden gehouden. Helaas is een luchtgordijn hier nooit sterk genoeg voor. De druk van de wind is simpelweg veel te groot. Het onnodig in een hoge stand zetten van een luchtgordijn leidt in veel gevallen ook nog voor een verstoord klimaat in de winkel dat ook nog eens met een hoop herrie gepaard gaat.

Om het luchtgordijn nu zijn werk te laten doen voor hetgeen het bedoeld is, rustig functionerend in een toegang met zo min mogelijk drukverschillen, is het noodzakelijk om de winddruk bij de toegang terug te dringen. De energiebesparing die hiermee op het luchtgordijn gerealiseerd kan worden, kan oplopen tot wel 60%!

Het reduceren van de wind bij de toegang kan uitstekend met de speciaal door Windsafe ontwikkelde gevellamellen. Deze lamellen stuwen de wind voorbij de toegang zodat een nagenoeg windvrije toegang ontstaat.

Een rekenvoorbeeld

Een klein luchtgordijn voor een winkel van zo’n 100m2 is 1,5 meter breed en heeft in de regel 3 standen: laag, midden en hoog met een energie verbruik van respectievelijk 8,  15 en 20 kw/uur. Gezien het klimaat in Nederland wordt statistisch een luchtgordijn 200 dagen per jaar gebruikt op de middenstand.

Bij een elektrisch luchtgordijn:

zijn de kosten per dag 15 kw/uur X € 0,23= 3,45/uur X 10 uur = 34,50 € per dag.

Op basis van 200 dagen per jaar zijn de energiekosten dan ca. 6.900 €.

Door het plaatsen van gevellamellen kan het luchtgordijn op de laagste stand worden gezet en zal het niet meer nodig zijn om het luchtgordijn zoveel dagen aan te zetten:

de kosten zijn dan per dag 8 kw/uur X € 0,23= 1,84/uur X 10 uur = 18,40 € per dag.

Op basis van 135 dagen per jaar zijn de energiekosten dan ca. 2.484 €. Een besparing van 4.416 € per jaar.

Bij een gasgestookt luchtgordijn:

zijn de kosten per dag op stand midden 2 kub gas/uur X € 0,63=1,26/uur X 10 uur = 12,60 € per dag.

Op basis van 200 dagen per jaar zijn de energiekosten dan ca. 2.520 €.

Door het plaatsen van gevellamellen kan het luchtgordijn op de laagste stand worden gezet en zal het niet meer nodig zijn om het luchtgordijn zoveel dagen aan te zetten:

de kosten zijn dan per dag 1 kub gas/uur X € 0,63= 0,63/uur X 10 uur = 6,30 € per dag.

Op basis van 135 dagen per jaar zijn de energiekosten dan ca. 850 €. Een besparing van 1.670 € per jaar.

Bijkomend voordeel het geluidsniveau valt terug van gemiddeld 53 decibel naar ca. 38 decibel.

Bekijk hier het hele rapport.

Meer informatie? Neemt u gerust contact op met de verkoopafdeling van Windsafe: sales@windsafe.nl of bel 040-2350607.