Bespaar veel energie op luchtgordijnen

Het is algemeen bekend dat luchtgordijnen in winkels enorme energieverbruikers zijn. Ze worden vaak gezien als een systeem dat de wind van buiten kan tegenhouden en dat is een absolute farce. Een luchtgordijn doet uitstekend zijn werk als er nauwelijks drukverschillen zijn tussen binnen en buiten. Echter, wordt in veel gevallen het luchtgordijn onnodig op een hogere stand gezet met de (onjuiste) gedachte dat hiermee de wind buiten kan worden gehouden. Helaas is een luchtgordijn hier nooit sterk genoeg voor. De druk van de wind is simpelweg veel te groot. Het onnodig in een hoge stand zetten van een luchtgordijn leidt in veel gevallen ook nog voor een verstoord klimaat in de winkel dat ook nog eens met een hoop herrie gepaard gaat.

Om het luchtgordijn nu zijn werk te laten doen voor hetgeen het bedoeld is, rustig functionerend in een toegang met zo min mogelijk drukverschillen, is het noodzakelijk om de winddruk bij de toegang terug te dringen. De energiebesparing die hiermee op het luchtgordijn gerealiseerd kan worden, kan oplopen tot wel 60%!

Het reduceren van de wind bij de toegang kan uitstekend met de speciaal door Windsafe ontwikkelde gevellamellen. Deze lamellen stuwen de wind voorbij de toegang zodat een nagenoeg windvrije toegang ontstaat.

Een rekenvoorbeeld

Een klein luchtgordijn voor een winkel van zo’n 100m2 is 1,5 meter breed en heeft in de regel 3 standen: laag, midden en hoog met een energie verbruik van respectievelijk 8,  15 en 20 kw/uur. Gezien het klimaat in Nederland wordt statistisch een luchtgordijn 200 dagen per jaar gebruikt op de middenstand.

Bij een elektrisch luchtgordijn:

zijn de kosten per dag 15 kw/uur X € 0,23= 3,45/uur X 10 uur = 34,50 € per dag.

Op basis van 200 dagen per jaar zijn de energiekosten dan ca. 6.900 €.

Door het plaatsen van gevellamellen kan het luchtgordijn op de laagste stand worden gezet en zal het niet meer nodig zijn om het luchtgordijn zoveel dagen aan te zetten:

de kosten zijn dan per dag 8 kw/uur X € 0,23= 1,84/uur X 10 uur = 18,40 € per dag.

Op basis van 135 dagen per jaar zijn de energiekosten dan ca. 2.484 €. Een besparing van 4.416 € per jaar.

Bij een gasgestookt luchtgordijn:

zijn de kosten per dag op stand midden 2 kub gas/uur X € 0,63=1,26/uur X 10 uur = 12,60 € per dag.

Op basis van 200 dagen per jaar zijn de energiekosten dan ca. 2.520 €.

Door het plaatsen van gevellamellen kan het luchtgordijn op de laagste stand worden gezet en zal het niet meer nodig zijn om het luchtgordijn zoveel dagen aan te zetten:

de kosten zijn dan per dag 1 kub gas/uur X € 0,63= 0,63/uur X 10 uur = 6,30 € per dag.

Op basis van 135 dagen per jaar zijn de energiekosten dan ca. 850 €. Een besparing van 1.670 € per jaar.

Bijkomend voordeel het geluidsniveau valt terug van gemiddeld 53 decibel naar ca. 38 decibel.

Bekijk hier het hele rapport.

Meer informatie? Neemt u gerust contact op met de verkoopafdeling van Windsafe: sales@windsafe.nl of bel 040-2350607.

Lees meer

Doorontwikkeling windscherm

Het eerste Windscherm dat Windsafe plaatste dateert alweer uit de midden jaren negentig. Het scherm werd toen geheel in hoogwaardig RVS uitgevoerd. Ook de jaren daarna zijn vele van dit type schermen geplaatst. Schade door vandalisme of andere vorm van slijtage is er nauwelijks geweest. Een nadeel was wel, dat de toegepaste materialen een hoge kostprijs met zich meebrachten. Ten einde de kostprijs om laag te brengen zonder in te boeten op de kwaliteit hebben we een volledig nieuw scherm ontwikkeld.

Nieuwsbericht_Windsafe_4-1

(meer…)

Lees meer

Toename CFD windsimulaties

Sinds jaar en dag maakt Windsafe gebruik van haar eigen windtunnel. Ondanks dat deze tegen zeer interessant tarief wordt ingezet, is het steeds vaker een uitkomst dat we middels CFD onderzoek snel en goedkoper tot een juiste analyse komen. CFD simulaties zijn uitermate geschikt voor het simuleren van wind en de effecten hiervan op bijvoorbeeld gebouwen en het comfort op voetgangersniveau. Een beoordeling van het windklimaat volgens de NEN 8100 behoort tot de mogelijkheden.

Nieuwsbericht_Windsafe3-1

(meer…)

Lees meer

Bedrukking op windscherm

Jaren lang bleek het onmogelijk om de geweven RVS structuur die Windsafe toepast in haar windschermen te bedrukken met een logo of tekst. De vraag kwam regelmatig terug of dat we de schermen niet meer een commerciële invulling zouden kunnen geven. Als “tussenoplossing” hebben we wel reclameborden verwerkt in de schermen, maar deze haalden helaas ook een stukje functionaliteit uit het scherm. Door de technologische ontwikkelingen op print gebied zijn we nu in staat de RVS structuur van een logo of tekst te voorzien waardoor de windschermen beter in de formule van het betreffende gebouw kan worden geïntegreerd.

Nieuwsbericht_Windsafe_2

(meer…)

Lees meer

Mobiel windscherm

Het is al weer 15 jaar geleden dat Windsafe het eerste wind nivellerende scherm plaatste waarmee kassières uit de tocht werden gehouden. Een scherm in vaste opstelling welke voor de toegang van een winkel of gebouw werd geplaatst. Daarna zijn nog vele schermen van dit type gebouwd en worden ze nog steeds toegepast. In de afgelopen jaren ontstond steeds meer de vraag of het niet mogelijk was een scherm toe te passen dat verplaatst kon worden zodat het alleen tijdens overlast situaties wordt toegepast. In antwoord hierop hebben we het afgelopen jaar een mobiel windscherm ontwikkeld.

windscherm1

(meer…)

Lees meer